Vinkkejä eri-ikäisille myyjille 1: Nuoret myyjät

Vanha huuli kertoo nuorten myyjien jaksavan, mutta osaamista ei vielä ole, kun taas vanhempi kaarti osaa muttei jaksa. Mutkia ehkä vähän vedetään suoriksi, mutta kyllä tässä piilee joku totuuden siemen. Syyskauden alkuun annan vinkkejä eri-ikäisille myyjille: nuorille, aikuisille ja kypsille myyjille kullekin erikseen.

Kokeile myyntiä jos se kiinnostaa

Myynti kannattaa aloittaa nuorena. Jos kiinnostusta on, pääsee ainakin jäätelökioskille tai puhelinhommiin jo 15-vuotiaana. Joku toinen taas herää myynnin riemuihin myöhemmällä iällä, joten tämä ensimmäinen ikähaarukka 15-35 vuotta on varsin lavea.

Myynnin alkumetreillä on tärkeintä laittaa perusjutut kuntoon. Tärkeintä on muistaa, että myynti on asiakkaan auttamista: selvitä ensin mitä asiakas tarvitsee ja sitten auta asiakasta itsekin ymmärtämään se. Myyntiteknisesti tämä tarkoittaa kuuntelua (eikä puhumista mitä moni kuvittelee myynnin olevan), asiakkaan hyötyihin keskittymistä ja rohkeaa kaupan ehdottamista (myyjän tehtävä on ehdottaa ostamista asiakkaalle).

Nuorena kannattaa kokeilla eri myyntihommia. Viihdynkö torilla myymässä perunaa vai haluanko mieluummin myydä jotain abstraktia tuotetta, kuten vaikka vakuutuksia tai ERP-järjestelmiä? Olenko parhaimmillaan kasvokkain asiakkaan kanssa, vai olenko mörkö joka ei varsinaisesti halua nähdä ketään ja siksi sopii paremmin puhelinhommiin? Kokeilu ei välttämättä tarkoita firman vaihtoa kuin sukkia; vaikkapa meillä saa vaihtaa projektia oman mielenkiinnon mukaan.

Tässä kohtaa kannattaa pohtia onko myyntiin oikeasti paloa. Optimaalisessa tilanteessa sinulla on intoa sekä myyntityöhön itsessään että myymääsi tuotteeseen – nauti tilanteesta. Jos jompikumpi puuttuu, se on ok. Jos molemmat puuttuvat, niin kannattaa ehkä kokeilla ihan erityyppisiä hommia.

Panosta myyntiin

Kun päättää lähteä myyntiuralle, on tärkeintä tehdä hommat kunnolla. Harva on seppä syntyessään, joten varaudu siihen, että ensimmäiset viikot ja kuukaudet menevät opetellessa (jälkeenpäin ymmärrät, että ensimmäiset vuodet menivät opetellessa). Opettele säntillisesti taitoja, kysy nöyrästi apua ja ota vinkit vastaan. Paina täysillä riittävän pitkään, jottei jää jossiteltavaa. Älä kuvittele saavasi pikavoittoja tai myyväsi yhtä hyvin kuin he, joilla on 10 vuoden etumatka.

Nuorena jaksaa eikä useimmilla ole vielä perhe-elämän velvoitteita. Kannattaa painaa pitkää päivää ja tavata asiakkaita aamusta iltaan. Ramppaa kaikki mahdolliset myyntikoulutukset mitä eteen tulee ja panosta oppimiseen.

Jos koulunpenkki kiinnostaa, on tässä hyvä aika iskeä kiinni. Suorita puuttuvat opinnot loppuun ennen kuin suoritukset vanhenevat. Kokeile avoimessa yliopistossa onko mielenkiintoa riittävästi maisterin papereihin. Pohdi onko papereilla merkitystä, vai riittääkö että tiedät itse osaavasi asian opiskeltuasi sitä omatoimisesti.

Muista ylläpitää fyysistä ja henkistä kuntoa, vaikka neuvoinkin painamaan paljon duunia. Aamulla ensin salille tai lenkille, ja sitten vasta asiakkaisiin – itsestään huolta pitävä myyjä myy enemmän kuin läsähtänyt kaveri, joka läähättää noustuaan yhden kerrosvälin neukkariin.

Kauppoja ja uusia työtilaisuuksia ajatellen kannattaa verkostoitua. Suosittelen esimerkiksi nuorkauppakamariverkostoa (yläikäraja 40), josta löytyy asiallista porukkaa ja mahdollisuuksia kehittää itseään projekti- ja koulutustoiminnassa. Huippumyynnin ensimmäisinä vuosina käytännössä kaikki asiakkaat tulivat tämän verkoston kautta. Myyjä löytää sitä kautta myös uusia työmahdollisuuksia.

Säästä – tuskin saat eläkettä

Kun kauppa käy, kuuluu myös pankkitilille hyvää. Älä hassaa kaikkea viikonloppuisin, vaan pistä alusta alkaen rahaa sivuun. Kannattaa heti tilipäivänä hoitaa säästöpuoli pois alta sen sijaan, että laittaisi sivuun sen mitä jää yli (kyllä se kaikki kuluu yrittämättäkin). Yleensä ei edes joudu tinkimään mistään, vaan huomaamattaan jättää turhat jutut ostamatta. Jos esimerkkejä haluat, niin nettopalkasta kannattaa laittaa vaikkapa 15-40% säästöön ja 10% itsensä kehittämiseen (koulutukset, kirjat, jne.). Säästä nyt kun voit, koska perhettä perustaessa kulut kasvavat ihan väkisin.

Muistutus: eläkejärjestelmä ei ole rahastoiva, vaan töissä käyvät maksavat eläkkeellä olevien eläkkeet. Jatkossa eläkeläisten määrä kasvaa kasvamistaan ja työssäkäyvien määrä vähenee rankasti, josta on helppo päätellä eläkkeiden pienenevän merkittävästi. Ei siis kannata laskea sen varaan, että eläkkeellä elää, joten tuuttaa sivuun kunnon pesämuna. Huomaa korkoa korolle efekti: kun laitat kymppitonnin osakkeisiin 30 vuoden iässä, on sen arvo 60-vuotiaana karkeasti 100 000€. Jos teet saman 50-vuotiaana, ehdit vain tuplata säästösi ja kasassa on 20 000€.

Yhteenvetona kokeile eri juttuja, opettele uusia taitoja ja kehitä itseäsi ammattilaisena. Paina pitkää päivää, kun vielä jaksat ja pystyt. Pidä huolta fyysisestä kunnosta. Tuuttaa arvo-osuustilille 20-30% tuloistasi. Verkostoidu aktiivisesti vaikka Nuorkauppakamarissa ja kierrä kaikki mahdolliset kinkerit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *